Образование на бъдещето

Чиновете, учебниците, тетрадките и много други неща са от съществено значение за учебния процес. Но дали наистина е така? Да видим по какъв начин ще бъде изграден урокът на бъдещето!
Цифрова „интеграция“

Докато в днешно време използването на мобилни телефони или лаптопи в училище най-често е забранено, скоро може да заменят учебниците, тетрадките и дори учителя. Едно от основните направления в развитието на образованието е към интегриране на популярни и масово използвани електронни технологии, каквито подрастващите обичат, в учебните курсове. По този начин познанията им ще са в крак с времето, а и учениците ще са мотивирани да усвояват знания, тъй като ще могат да използват модните играчки в класната стая и в домашната си работа, което най-много им допада.

Вижте как технологията „augmented reality“ помага да се обучаваме по по-интересен начин:

Цифровата класна дъска е едно от новите електронни устройства, които подпомагат образователния процес и се срещат във все повече училища. Системата използва компютър, проектор, дъска и дистанционно устройство, което прави цялата система интерактивна. На практика, тя функционира като проектор, понеже компютърният екран се проектира върху дъската.

С помощта на това интерактивно устройство цялата повърхност на дъската се превръща в един огромен датчик и орган за управление, като компютърът може да се управлява чрез дъската по същия начин, както и чрез мишка. Едно важно предимство на цифровите класни дъски е това, че учениците могат да усвояват учебния материал интерактивно и по забавен начин, което подобрява тяхната успеваемост.

Преносимите компютри, таблети и лаптопи ще бъдат едно не по-малко важно и ефективно образователно средство. Благодарение на всички тези нови устройства, обучението с дигитално писане (с помощта на клавиатура) може да стане по-важно от писането на ръка.
Учете се от компютърни програми!

Двата основополагащи елемента на образованието са преподаването и усвояването на знания. Разбира се, при конвенционалния учебен процес главната роля се пада на преподаването: учителят е застанал на „сцена“ (подиум) и изнася лекция. На практика, учителят функционира като клапан, който пуска и спира потока на информация. За разлика от този процес, учениците на бъдещето ще имат възможност да учат по всяко време и навсякъде, според интереса си към предлагания материал, с удобна за тях скорост, без да се нуждаят от съдействието на учителя. Вероятно „отворените учебни материали“ ще бъдат високоефективни и полезни. Това са компютърни програми, съдържащи текст, изображения, звук, видеоклипове, както и интерактивни симулации и игри, които да правят процеса на усвояване на знания по-вълнуващ. Учителят може да се появява в тези програми като виртуален помощник, докато „живите“ учители участват в учебния процес като експерти и инструктори.

Образователните компютърни програми правят възможно и изпитването, така че учениците могат да полагат изпити по електронен път, а писмените им работи да бъдат проверявани и коригирани от програмата.
Симулация и моделиране

Програмата Yenka помага в изучаването на компютърна наука, математика и точни науки. Софтуерът позволява извършването на дву- и триизмерни виртуални експерименти, което помага на учениците да разбират по-добре урока и приближава точните науки до онези ученици, които по-малко се интересуват от тях. Така например учениците могат да чертаят електрически схеми, да наблюдават светлинни и звукови вълни, да създават триизмерни модели и анимации, а също и да провеждат химически експерименти – разбира се, виртуални.
Ново измерение в учебния процес – подсилена реалност

Технологията за подсилена реалност, която е популярна в маркетинга, се използва и за образователни цели. Приложението прави уроците по-вълнуващи и интересни с елементи на триизмерно съдържание, които позволяват на учителя да прави реалистични пространствени демонстрации. Използвайки уеб камера и печатен маркер, програмата визуализира всякакъв триизмерен обект на компютърния екран, независимо от естеството му: глобус, статуя или структурна химична формула. Програмата е перфектно помагало за развитие на пространствено зрение и пространствена ориентация, за представяне на предмети и модели, както и за онагледяване на човешката анатомия. Например чрез поставяне на подходящ маркер върху тялото могат да се наблюдават вътрешните органи и движенията на кости и стави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.